Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Netwerk
Tips
Ga naar onderdeel
Ecogram
Downloads

Breng je netwerk in kaart

Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Het kan je het gevoel geven dat je van anderen afhankelijk bent. Of je kunt denken dat de ander er geen zin in heeft. Of geen tijd heeft. Maar kijk naar jezelf: jij vindt het ook vanzelfsprekend om je voor je naaste in te zetten. Dus waarom zou jij anderen niet vragen om jou te helpen? Dat roept wel de vraag op aan wie je dat kunt doen. Gelukkig is je eigen netwerk vaak groter dan je in eerste instantie zelf denkt!

Ecogram

Hierbij kun je gebruik maken van een ecogram. 
Een ecogram is een schema van je sociale netwerk. Je kunt het gebruiken om belangrijke sociale contacten in kaart te brengen. Het gaat daarbij niet alleen om familie, maar ook om anderen waarmee je een belangrijke persoonlijke verbinding hebt, zoals vrienden, kennissen, buren en/of collega’s. Ook kun je in een ecogram meer ‘zakelijke’ contacten opnemen, zoals hulpverleners.
Een ecogram laat in één oogopslag zien hoe groot jouw netwerk is en welke praktische en emotionele steun door het netwerk gegeven wordt.

Voorbeeld

PLaatje Ecogram

G = gezin van herkomst
F = overige familieleden
V = vrienden
K = kennissen
B = buren

Z = zorgverleners of hulpverleners

Downloads

Handleiding om je eigen ecogram te maken

Leeg ecogram om zelf in te vullen

Bron: Ypsilon toolkit vraagverlegenheid: www.ypsilon.org/ecogram

 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.