Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

schoolbanken
Onderwerpen

Werk en opleiding

Als mijn vriend iets te doen heeft, gaat het veel beter met hem. Structuur en zinvol bezig zijn helpen hem er bovenop.

Werk en een opleiding geven structuur, contacten en verantwoordelijkheid. Maar werk geeft ook voldoening, eigenwaarde en toekomstperspectief. Er zijn organisaties die expert zijn om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen met (vrijwilligers-)werk of studie. We geven een aantal voorbeelden:

Volgt je dierbare een opleiding, dan kan met de decaan een haalbaar traject worden uitgestippeld.

Ggz-instellingen werken vaak met IPS (individuele plaatsing en steun). IPS een methode om mensen met een ernstige psychische aandoening die graag willen werken, te helpen bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan. Lees hier meer informatie over IPS en of en hoe je dierbare daarvoor in aanmerking komt.

In veel gemeenten zijn er werkprojecten voor mensen met een psychische beperking. Vraag de onafhankelijk cliëntondersteuner om hulp.

De Nederlandse Vereniging Voor Autisme  heeft een wegwijzer voor studie & werk bij autisme gemaakt:  https://www.werkwebautisme.nl/

Ook bestaan er regionale initiatieven als De Windroos www.dewindroos.com. De Windroos biedt (jong) volwassenen in Amstelveen en Leiden een combinatie van zorg en onderwijs. In de regio Groningen biedt Stichting Nieuw nabuurschap www.belastingtoko.nl  werk aan mensen met langdurige psychiatrische problematiek.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.