Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

autisme
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is autisme?
Invloed op de naaste
Gevolgen voor de cliënt
Tips
Meer informatie

Autisme

Wat is autisme?

Bij iemand met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Veel wat iemand met autisme ziet, hoort, ruikt etc. wordt op een andere manier verwerkt. Dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo heeft iemand met autisme vaak een goed oog voor detail, is eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar heeft hij of zij moeite met overzicht houden en met sociale contacten. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 200.000 mensen - heeft een vorm van autisme.

Invloed op de naaste

Als partner van iemand met autisme kun je je eenzaam voelen door een gebrek aan emotionele wederkerigheid in je relatie en/of door onbegrip van de omgeving. 
Als broer of zus kun je er last van hebben dat je ouders minder aandacht aan jou besteden. 
Als kind van iemand met autisme kun je het gevoel hebben dat het aan jou ligt als het contact niet goed verloopt. Ook kan het moeilijk zijn om met je vader of moeder over gevoelens te praten. 

Gevolgen voor de cliënt

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar heeft grote invloed op iemands leven. Op welke manier verschilt per persoon, en ook per levensfase. 

Iemand met autisme kan het lastig vinden om andere mensen te begrijpen en dat anderen op hun beurt zijn of haar manier van denken niet goed snappen. Vaak weet iemand niet van nature hoe met anderen om te gaan. Hij of zij moet dan bewust nadenken over welk gedrag bij een bepaalde situatie hoort. Dit kan erg vermoeiend zijn en stress opleveren. 
Ook heeft iemand meer moeite dan anderen om met onverwachte gebeurtenissen of veranderingen om te gaan en ervaart hij of zij prikkels vaak anders. Zo kunnen bepaalde geluiden of geuren erg storend zijn. 

Sommige mensen met autisme hebben werk dat goed bij ze past. Ze functioneren (met soms wat kleine aanpassingen) zeer goed. Voor andere mensen met autisme is het moeilijk om werk te vinden of te houden. 
Op het gebied van sociale contacten geldt voor een deel van de mensen dat zij graag meer hechte vriendschappen of een relatie zouden willen. Een deel is tevreden met de bestaande contacten en weer een ander deel heeft geen behoefte aan sociaal contact.

Tips

  • Leg uit wat autisme is in situaties waar je met onbegrip te maken hebt.
  • Houd bij de inrichting van het huis rekening met de behoeften van de persoon met autisme. Beperk bijvoorbeeld visuele prikkels en lawaai en zorg voor rustige plekken waar iemand zich kan terugtrekken.
  • Maak tijd voor je eigen activiteiten en sociale contacten.
  • Zoek als partners van iemand met autisme herkenning bij een lotgenotengroep wat betreft gevoelens van onbegrip, gemis aan emotionele steun of schuldgevoel. 
  • Praat met een kind met autisme over autisme en de gevolgen hiervan. Het helpt je kind om zichzelf beter te begrijpen. Ook voor kinderen van ouders met autisme of broers en zussen van een kind met autisme is het belangrijk dat thuis gepraat wordt over autisme en de gevolgen. 

Meer informatie

  • Bekijk www.autisme.nl voor meer informatie over autisme
  • Boeken en brochures zijn te verkrijgen via autismeshop.com
  • Ook op Thuisarts.nl vind je meer informatie over de aandoening en de behandeling ervan.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.