Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

ADHD
Aandoeningen
Ga naar onderdeel
Wat is ADHD?
Invloed op de naaste
Gevolgen voor de cliënt
Tips
Meer informatie

ADHD

Wat is ADHD?

Bij ADHD heeft je brein een andere prikkelverwerking dan de meeste mensen. Iemand met ADHD heeft last van een overvol hoofd. Alle prikkels komen even hard binnen, waardoor je snel afgeleid bent. Vooral bij zaken die je niet maximaal interesseren. Je handelt vaak (te) impulsief en hebt moeite met planning en dingen afmaken.

Invloed op de naaste

Leven met een partner of kind met ADHD betekent ‘never a dull moment’. 
Het kan moeilijk zijn om toe te zien hoe je kind of geliefde worstelt om zijn/haar draai te vinden op school of een baan te vinden of behouden die bij hem/haar past.
Communicatie kan problematisch zijn. De persoon met ADHD is soms overgevoelig voor kritiek of belooft zaken maar komt ze niet na. Een partner met ADHD kan voelen als een kind waar je verantwoordelijk voor bent. 

Daarnaast kan het zwaar zijn om te gaan met problemen die kunnen samengaan met ADHD, zoals stemmingswisselingen, driftbuien of soms zelfs agressief gedrag. 

Gevolgen voor de cliënt

Bij iemand met ADHD is de ‘remfunctie’ van het brein minder goed. Hij of zij begint daardoor vaak impulsief aan nieuwe dingen maar heeft moeite iets af te maken omdat er weer iets anders aandacht vraagt. Mensen met ADHD voelen zich anders dan anderen. Ze presteren soms onder hun niveau terwijl ze wel dingen goed snappen en aanvoelen. Kinderen met ADHD krijgen regelmatig kritiek op hun (drukke) gedrag en gebrek aan aandacht. Hierdoor kunnen ze een laag gevoel van eigenwaarde ontwikkelen.

ADHD kan samengaan met grenzeloosheid: te veel dingen willen doen, waardoor een burnout op de loer ligt. Sommige mensen met ADHD zijn vanuit hun ongeremdheid op zoek naar sterke prikkels. Bij volwassenen kan dit leiden tot drugsgebruik of andere verslavingen. Drugs worden soms ook (onbedoeld) gebruikt als zelfmedicatie om het hoofd rustiger te maken. 

Bij volwassen wordt een diagnose vaak pas gesteld na een burnout en/of een depressie. Doordat ADHD bij hen zo lang niet is behandeld, zijn  de problemen vaak complexer geworden. De weg naar herstel is bij hen soms moeizaam.

Mensen met ADHD hebben vaak problemen op school en op het werk.
 

Tips

  • Blijf communiceren. Verplaats je in de persoon met ADHD, maar geef ook jouw behoeften aan. Probeer samen concrete oplossingen te vinden die voor jullie beiden werken.
  • Sta  stil bij iemands leuke eigenschappen. De kracht van iemand met ADHD is vaak het spontane en het onverwachte. Koester die kanten ook en biedt zo tegenwicht tegen de zware momenten.
  • Help je kind of partner met kleine praktische zaken rond planning en organisatie, zolang dit voor jou geen te zware belasting wordt. Maar geef ook je grenzen aan als er teveel op je schouders komt.
  • Probeer humor te houden.
  • Een aandoening is maar een etiket. Geen mens is hetzelfde. Zie ook: Classificaties gerelativeerd

 

Meer informatie

Meer over wat ADHD voor iemand kan betekenen vind je onder ‘Symptomen en gevolgen’ op deze pagina.

Op deze pagina vind je video's over ADHD. 

Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over ADHD en de behandeling ervan.

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.