Werk en zorgen voor een ander
Voor de meeste mensen is werk belangrijk. Niet alleen omdat het geld oplevert. Werk is ook een bron van zingeving en energie. Het zorgt voor structuur, sociale contacten en afleiding.
Het combineren van werk en de zorg voor je dierbare kan ook zwaar zijn.
Knelpunten
De zorg voor en het piekeren over iemand met psychische problemen heeft grote impact op je leven. Het kost veel energie. Je concentratie op het werk kan daaronder lijden. Als de situatie grillig en onvoorspelbaar is kan het voorkomen dat je plotseling afspraken moet afzeggen, vrij moet nemen, of een collega moet vragen voor je in te springen.
Dat je moet zorgen voor een demente ouder of een gehandicapt kind, begrijpt iedereen. Als je mantelzorger bent voor iemand met psychische problemen is dat begrip minder vanzelfsprekend. Psychische problemen worden niet altijd even serieus genomen. Al helemaal als het niet gaat om je kind of ouder, maar om je partner, broer, zus of vriend.
Tips
Besef dat je een mantelzorger bent
Als je naaste bent van iemand met een psychische kwetsbaarheid dan voel je je mogelijk geen mantelzorger, maar door de buitenwereld word je wel zo gezien. Dat is handig om te weten, want wie zorgt voor iemand met psychische kwetsbaarheid is ook ‘gewoon’ een mantelzorger. Als je jezelf ook echt zo ziet, kan dat helpen om te accepteren dat de zorg nu eenmaal een beroep doet op je tijd en emoties. Het kan je helpen om voor jezelf op te komen.
Praat erover op je werk
Bespreek je situatie met je leidinggevende en collega’s. Vertel wat de mantelzorg voor jou betekent en inhoudt, en wat voor invloed het kan hebben op je werk. Probeer concrete afspraken te maken. Bijvoorbeeld over wat er geregeld moet worden in een crisissituatie.
Je kunt je leidinggevende ook wijzen op het platform Mantelzorg Werkt, met informatie voor leidinggevenden of op het artikel ‘Werk & mantelzorg: zo organiseer je dat slim als ondernemer’
Zorg goed voor jezelf
Als je werk en zorg combineert, ligt een burn-out dus op de loer. Werken en zorgen voor iemand doen beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel. Het gevaar is dat je te veel hooi op je vork neemt en geen tijd meer neemt om te ontspannen. Om een tijdje niets te hoeven. Het is een open deur, maar: neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Zie voor jezelf zorgen.
Thuiswerken?
Thuiswerken of juist niet? Beide opties hebben voor- en nadelen.
In een andere omgeving is het vaak makkelijker om je zorgen aan de kant te zetten. Dan is het ook minder moeilijk je op je werk te concentreren. De vaste dagindeling en de ontmoetingen en contacten met collega’s zorgen voor afleiding. Je bent de deur uit en moet je wel bezighouden met andere dingen. Daarom kan het goed zijn naar je werk toe te gaan en niet thuis te werken.
Aan de andere kant kan het ook goed zijn om thuis te werken. Je kunt dan je tijd flexibeler besteden. Het is wel van belang om het werk te begrenzen:
- Zorg dat je een eigen ruimte hebt waar je kunt werken.
- Spreek met je huisgenoten af dat je op bepaalde tijden echt niet gestoord mag worden (kinderen lopen bijv. vaak zomaar binnen als mama thuis is).
Maak gebruik van wettelijke regelingen
Als werknemer met zorgtaken kun je gebruikmaken van een aantal wettelijke regelingen, zoals zorgverlof en de wet flexibel werken.
Meer informatie en tips
Kijk op www.mantelzorg.nl
Daar vind je een wegwijzer, praatplaat, praktische tips, filmpjes, informatie over hoe je het gesprek met je leidinggevende kunt aanpakken, informatie over wettelijke regelingen voor mantelzorgers, webinars en workshops.