Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

angst
Verdieping
Ga naar onderdeel
Cannibis/blowen
Meer informatie

Drugs en psychosegevoeligheid

Een groot deel van de mensen met psychosegevoeligheid, gebruikt alcohol of drugs of is hieraan verslaafd.

Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan het gebruik van drugs (LSD, cannabis, cocaïne, XTC, amfetamine) de kans op het ontstaan van psychosen vergroten. Ook kunnen drugs leiden tot een terugval in een psychose.

Bij heftig gebruik kan iemand die niet gevoelig is, heel soms een tijdelijk psychotisch beeld vertonen. In een enkel geval ontwikkelt zich een chronische psychose. Maar mogelijk bestond er dan toch al een aanleg voor een psychose. Het vaststellen of dit wel of niet het geval was, zal achteraf altijd moeilijk blijven.

Een psychose en een verslaving beïnvloeden elkaar. Dat maakt de behandeling moeilijk. Je hoort vaak dat de patiënt moet afkicken om zijn psychose te behandelen en van zijn psychose af moet zijn, om de verslaving te kunnen behandelen. Maar de behandeling moet gelijktijdig en met zorg gebeuren. Bij voorkeur door gespecialiseerde teams.

 

Cannibis/blowen

Uit recent Australisch onderzoek is duidelijk geworden dat blowen het ontstaan van een psychose met ruim 2,5 jaar vervroegt. Nederlands onderzoek laat zien dat broers en zussen van iemand met psychosegevoeligheid een vergroot risico hebben op een psychose als zij cannabis gebruiken.

 

Meer informatie

Op de website van Ypsilon vind je informatie over drugs en psychosegevoeligheid en tips voor jou als naaste. Er staat een video met uitleg en er is een speciale brochure over: https://www.ypsilon.org/dubbele_diagnose

Op de website van Jellinek vind je een overzicht van de kans op psychose bij veelgebruikte drugs: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/kunnen-drugs-psychoses-veroorzaken

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.