Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire tabs

Gevaar
Verdieping
Ga naar onderdeel
Wat is gevaar?

Gevaar

Bij gevaar moet er worden opgetreden.

Als iemand een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving, dan kan hij of zij  gedwongen worden behandeld of worden opgenomen. Dat is vastgelegd in de Wet verpichte ggz

 

Wat is gevaar?

De criteria voor ‘gevaar’ zijn ruimer dan de meeste mensen denken:

  1. Als je alleen denkt aan levensgevaar, dan denk je te beperkt. Net zo relevant zijn andere vormen van gevaar, bijvoorbeeld op financiële schade, ernstige verwaarlozing of maatschappelijke teloorgang, of om ernstig in zijn ontwikkeling te worden geschaad.
     
  2. Het gaat niet alleen om direct gevaar, maar ook om indirect gevaar. Je wacht niet tot iemand boven aan de flat staat tot je ingrijpt. Als er gerede kans is dat iemand zoiets van plan is dan grijp je natuurlijk daarvoor al in.
     
  3. Het gevaar kan zowel de betrokken zelf als de omgeving betreffen. Je moet dus niet alleen ingrijpen als iemand met een mes zwaait, maar ook als iemand zichzelf ernstig verwaarloost of als zijn familie (denk aan partner, maar ook aan kinderen) eraan onderdoor dreigt te gaan.

 

Gebruiker registratie informatie banner

Log in om de meest relevante verhalen te krijgen die aansluiten bij jouw voorkeuren. Nog niet geregistreerd? Meld je gratis aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je privacy.